Всі любителі соєвого соусу - летіть!! Ви ж любите соєвий соус? Звичайно, а хто його не любить. Всі люблять - і китайці, і інші азіати, і ми, і американці, і папуаси, мабуть. Але, оскільки соєвий соус нам все-таки не рідний, і ми знайомі з ним порівняно недавно, то й наше ставлення до нього не дуже адекватне. Хоча, за моїми спостереженнями, американці, наприклад, теж не дуже знають як, куди і скільки його вживати, хоча і живуть поруч з Чайна таунами вже не перший століття. Якщо бачите іноземця, який при їжі вже готовий рис (або іншу їжу) поливає соєвим соусом - значить бідолаха недавно приїхав до Китаю. Нічого, скоро перестане псувати і соус і рис і нерви китайцям і почне їсти як нормальна людина. Тому, що китайці взагалі в шоці, коли таке спостерігають. Хоча, якщо попросити в їдальні принести соєвий соус, то вони принесуть. Хоча ні, якщо хочете, щоб його принесли, не треба відразу вибивати мозок офіціанту таким екстремальним проханням. Тут краще спочатку запитати чи є такий соус у них взагалі (звичайно він є), а вже потім м'яким голосом попросити принести трохи. І не зліться, якщо офіціант почне жахливо тупити в цій ситуації (а він почне). Просто з таким непростим випадком він у своєму житті ще не стикався - китайці такого ніколи не просять. Це як якби в російській кафешці клієнт попросив би офіціанта принести щітку, бо у нього щось в зубах застрягло. Реакція була б аналогічною. Поливати все соєвим соусом це погана звичка, яка псує смак їжі. Це як все заливати мазиком. Треба позбавлятися від таких непотрібних звичок. Китайська їжа з достатньо вираженими смаками, рис саме грає роль розбавлювача. Поливання вже готової їжі соусами в Китаї вважається образою для кухаря. А поливання рису соєвим соусом це взагалі богохульство. (Добре, добре, я теж колись поливала:) Треба, звичайно, зазначити, що китайці все-таки не так давно живуть в достатку і раніше лити соєвий соус на рис було просто дурним марнотратством. Так і залишилося в їхніх головах до цих пір. До речі, цікавий парадокс - ми по-невігласному використовуємо соєвий соус, а китайці майонез. Для них майонез - це, по-перше, для заправки фруктових салатів. Їх улюблений майонез - це японський бренд kewpie. Несмачний він, гидко-солодкий. І взагалі не дуже схожий на нам звичний майонез. А, залитий ним, нарізаний арбуз стає в принципі нїстівним. Улюблений бутерброд китайських дітей: хліб, фрукти і такий мазик. Ще фруктові піци "удобряють" цією мазюкою. В чистому вигляді соєвий соус використовується при маканні в нього якихось закусок - пельменів, баодзи (булки з різними начинками на пару), варених яєць і тд. І поливанням холодних закусок. Також в перемішуванні з іншими інгредієнтами, як частина соусів. Чомусь серед іноземців блукає міф, що темний соєвий соус більш солоний, ніж світлий. А насправді навпаки. Темний соус, в принципі, додається в деякі страви для кольору і аромату, в малій долі для солоності. Ще часто використовується в маринадах для м'яса. А світлий, грубо кажучи, саме йде солителем. Світлий соєвий соус по-китайськи - Sheng You/生油, Sheng Chou 生抽 Темний соєвий соус по-китайськи - Lao Chou/老抽, Shuang Chou/双抽 За типом виробництва соєві соуси діляться на дві частини: традиційний - довготривале виготовлення (близько 3 міс.) і сучасний - швидке виготовлення (пару днів). Що краще, самі розумієте. Є ще багато різновидностей вище згаданих двох типів соєвих соусів: для морських продуктів, для овочів, для м'яса, для "червоного" приготування, для холодних страв, зі смаком креветок, з ароматом грибів і тд. Але не варто цим сильно захоплюватися, немає сенсу закуповувати всі ці різновидності, різниця між цими соусами не буде велика, особливо для тих, хто не спец. Замість купи баночок купіть собі по пляшці хорошого темного і світлого соусу і буде вам щастя. Треба бути обережними з пляшечками на яких написано "Seasoned Soy Sauce"(приправлений соєвий соус) - частіше за все це буде світлий соус з додаванням оцету, цукру і купи хімікатів. Такий соус передбачається для використання з холодними закусками. Насправді, набагато краще такий соус зробити самому - соєвий соус, оцет, цукор, сіль, кунжутна олія, часник, чилі. Як вибрати хороший соєвий соус? Дуже просто - беріть найдорожчий. За такої логіки вибору помилитися практично неможливо. Не купуйте вітчизняну продукцію. Якщо неможливо знайти китайський соєвий соус - візьміть японський або корейський. Взагалі живемо в просунутому світі - замовте в інтернет магазинах, там відмінний вибір за доступними цінами. В магазинах у китайців не беріть ні оцет, ні соєвий соус в невеликих м'яких целофанових упаковках або в великих пляшках з мутного пластика. Це погана продукція, особливо перше згадані упаковки. Мої улюблені бренди - Lee Kum Kee і Pearl River Bridge. Раджу спробувати оба. І інші соуси, також оцет, вони роблять хороші. А тепер відкрию вам невеликий, але дивовижний секрет - взагалі найсмачніший соєвий соус це Сичуаньський Fu Zhi Jiang You/复制酱油. Ні, його немає в інтернет магазинах, і в не інтернет магазинах теж немає. Це домашній, точніше по-домашньому підгодований/покращений, ароматизований, доведений до ідеалу соєвий соус. В соєвий соус додається багато цукру, спецій і це все повільно вариться на маленькому вогні. Це дуже дуже смачно. Таким соусом можна заправляти холодні страви, можна з ним готувати і використовувати в маринадах. Якщо в ресторані вам подали такий соус, значить цей ресторан просто шикарний, якщо вас цим пригостили вдома, значить господар вмілий кухар. Найголовніше, що таке чудо дуже легко приготувати. І так: рецепт чудо-соуса і разом з ним холодної м'ясної закуски, заправленої ним!
Автор - Sigute Di - http://sigute-di.livejournal.com
Додати коментар
Виникли питання? Хочете обговорити?
Залиште свій відгук прямо зараз! Ви можете без реєстрації !!!