Сфера застосування вока надзвичайно широка — не дивно, що він здобув загальне визнання. Спочатку дно вока було закругленим і точно підігнаним до традиційної китайської сковороди або печі. Таке дно рівномірно проводить і зберігає тепло, а завдяки його формі продукти незмінно опиняються в центрі вока, де нагрів найсильніший. Це робить вок ідеальним посудом для будь-яких видів варіння і смаження.
Для смаження во фритюрі в воці потрібно набагато менше масла, ніж для плоскодонної фритюрниці. Крім того, вок глибший і робоча поверхня у нього більша, отже, більша і продуктивність. Разом з тим, вок безпечніший, ніж каструля: в верхній частині він ширший, ніж в нижній, тому навіть після того, як ми опустили в нього продукти, в ньому залишається достатньо місця для масла, а отже, малоймовірно, що кипляче масло переллється через край і загориться, або потрапить на одяг.
Вок з однією ручкою або двома ручками особливо добре підходить для швидкого смаження, оскільки його легко можна струсити. Обидва типи воків випускаються сьогодні і з вирівняним дном, щоб в них можна було готувати їжу на електричних або газових плитах.
Найкращі воки робляться з легкої вуглецевої сталі. Чавунні занадто важкі, з ними можуть впоратися хіба що наймогутніші кухарі, а воки з інших матеріалів, таких, як алюміній або нержавіюча сталь, не дуже підходять для приготування азіатських страв.
Новий вок з вуглецевої сталі перед використанням слід піддати спеціальній обробці, щоб на ньому утворився захисний шар. Найкраще тримати його на сильному вогні, поки поверхня не почорніє, а потім вимити в теплій мильній воді. Після цього вок чистять жорсткою щіткою, промивають чистою водою і повністю висушують на середньому вогні. Сухий вок змащують рослинним маслом. Після кожного використання вок миють гарячою водою, потім висушують на слабкому вогні. Перед тим, як прибрати вок на зберігання, його легко змащують рослинним маслом.
Приладдя для приготування страв у воці
До необхідних додатків до вока входять куполоподібна кришка, дерев'яні або бамбукові палички, черпак і лопатка на довгій ручці.
Іноді воки продаються разом з лопаткою і черпаком, зробленими з чавуну або нержавіючої сталі. Це дуже корисні предмети, особливо черпак. Крім помішування, він може використовуватися як для помішування їжі, так і для вимірювання невеликих порцій рідини. Стандартний черпак вміщує приблизно 175 мл. Крім того, вам може знадобитися куполоподібна кришка, а також металева решітка, яку встановлюють на вок. На цій решітці можна, наприклад, тримати нарізані маленькими шматочками і обсмажені во фритюрі продукти, щоб вони не остигли, поки готуються наступні порції. Вам можуть знадобитися також дерев'яні або бамбукові палички, довгі або короткі. Крім того, в комплект входить підставка, яка захищає поверхню столу від контакту з гарячим воком.
Шумівки
Найбільш поширені два види шумівок: металевий черпак з отворами або прорізами і дротяна шумівка з рідкою сіткою, бажано з довгою бамбуковою ручкою. Дротяні шумівки різних розмірів пригодяться вам для вилучення готових продуктів з гарячого фритюра. Крім того, вони задержують менше масла при виїманні продуктів з фритюра.
Додати коментар
Виникли питання? Хочете обговорити?
Залиште свій відгук прямо зараз! Ви можете без реєстрації !!!