ТАЙВАНЬ
Тайвань – острів з населенням близько 23 млн людей, площею близько 36000 кв.км в 150 км від східної материкової частини Китаю. З точки зору Китаю (Китайської Народної Республіки), Тайвань є його адміністративною одиницею. А з точки зору Китайської Республіки (не слід плутати з Китайською Народною Республікою), Тайвань є підконтрольною їй одиницею, разом з найближчими островами. Китайська республіка раніше мала контроль над всім Китаєм, до перемоги в громадянській війні Мао Цзедуном, а тепер це частково визнана демократична держава в Південно-Східній Азії. Визнання Китайської Республіки автоматично означає розрив відносин з КНР, материковим Китаєм, тому у світі не поспішають визнавати Тайвань і прилеглі острови окремою державою. Однак, фактично це окрема країна.
ОСОБЛИВОСТІ КУХНІ ТАЙВАНЯ
Тайвань – прекрасний острів з дуже колоритною природою, теплим, не спекотним літом і дуже м'якою зимою. Він омивається морями і Тихим океаном. Уздовж всього острова простягаються Тайванські гори, а на заході острова розташована прибережна рівнина, на якій проживає майже все населення Тайваня. 98% населення – етнічні китайці. Імміграція китайців на острів почалася в XII столітті, саме тоді Тайвань був офіційно включений до складу Китаю і став частиною провінції Фуцзянь. Кухня тайванців історично базується на китайській кухні (можна сказати, що вона вирісла з фуцзянської кухні), з явним впливом японської кухні (Японія володіла островом після перемоги в Японсько-китайській війні в 1895 р. протягом 50 років, до 1945 року), а також з урахуванням місцевих особливостей природи і клімату. Завдяки безпосередній близькості до моря, острів багатий на свіжі морепродукти, а також на тропічні фрукти – Тайвань вважається батьківщиною 45 видів екзотичних фруктів. Безумовно, це вплинуло на раціон місцевих жителів. Жодна гідна сімейна вечеря тайванця не буде повною без великого блюда з нарізаними фруктами (господар завжди скаже, що це добре для травлення). При їжі шматочків фруктів не використовуються – їх потрібно їсти бамбуковими зубочистками. Багато фруктів їдять незрілими. Окрім величезного різноманіття дарів моря і фруктів (в тому числі і тих, які імпортуються в країну), одним з основних продуктів тайванської кухні вважається рис. Не менш важливий факт - з 23 млн жителів острова Тайвань 5 млн визнають буддизм і дотримуються вегетаріанських канонів харчування.
Історично тайванська кухня кілька разів відчувала на собі потужний вплив ззовні.
- Спочатку вона базувалася на кухні провінції Фуцзянь. Переселенцям з Фуцзяни нескладно було відтворити на новому місці свою національну кухню, адже географічні особливості цих двох регіонів дуже схожі - Фуцзянь так само, як і Тайвань, має значні масиви гірських ланцюгів і протяжну берегову лінію, а також схожий з Тайванем клімат. Фуцзянська кухня – одна з найяскравіших регіональних кухонь Китаю. Їй властиве прагнення підкреслювати природний смак продуктів, м'якість і ніжність страв, особлива увага до смаку умамі, наявність багатьох делікатесів – дарів моря, обиля супів і тушкованих ароматизованих страв. Основні продукти – свинина, яловичина, курка, качка, рис, різноманітні морепродукти, різні овочі і фрукти.
- Під час п'ятдесятирічної окупації японці перетворили Тайвань на великого постачальника продовольчих товарів у свою країну, а також привнесли в місцеву кухню свої традиції і кулінарні симпатії.
- Після поразки в 1946-1950 рр. партії Гоміньдан в громадянській війні на Тайвань хлынул потік китайських іммігрантів. Їх звички в їжі в багатьох випадках сильно відрізнялися від місцевих, тайванських. Це також сильно вплинуло на тайванську кухню.
ВПЛИВ ЯПОНІЇ НА ТАЙВАНСЬКУ КУХНЮ
Багато японських кулінарних традицій достатньо явно виражені в кухні острова Тайвань – наприклад, повсюдно поширені суші і сашимі, суп місо. Японці возводять оформлення страв з водоростей в ранг мистецтва, і це можна спостерігати і в Тайвані, а от у китайській кухні такого трепетного ставлення до цих страв немає.
Мало які страви готуються без рисового вина, і саме в цьому – глибокий вплив японської кухні. На відміну від кухарів з материка, тайванські кулінари рідко використовують жовте Шаосинське вино. Стандартний варіант кулінарного вина в Тайвані – це легке рисове вино, дуже схоже на японське рисове вино мірін. Воно більш м'яке на смак, ніж Шаосинське, і надає стравам ефект пом'якшення смаку продуктів.
Одна з звичайних для тайванців приправ для морепродуктів – це васабі, также, як і в Японії. Дуже поширені страви-гриль теппаньякі з японської кухні (шматочки м'яса, овочів, грибів, смажені на розжареному плоскому листі - теппані), але з місцевим колоритом - тут віддають перевагу насичуванню цих страв великою кількістю часнику та чилі.
Також дуже люблять в місцевій кухні м'який ніжний каррі, в складі якого завжди присутній картопля і дуже часто - курка. Це також вплив японської кухні.
Але найбільш значний ознака впливу кухні Країни Сходящого Сонця - це той факт, що перевагу тайванці віддають японським паличкам для їжі, а не китайським (японські палички коротші та гостріші).
ПРОДУКТИ І СТРАВИ
На Тайвані вирощують величезну кількість овочів, особливо зелених листових сортів. Найпоширеніші овочі - це всілякі сорти цибулі, часник, базилік (дуже поширений в тайванській кухні), імбир, порей, перець чилі, кінза, шпинат, різні види листової капусти, дайкон, зимова диня (воскова гарбуз), селера, паростки соєвих бобів, машевих бобів та фасолі, батат, картопля, таро, морква, паростки бамбука, огірки, стручкова фасоль та різні види грибів (найпоширеніші - чорні деревні гриби муер і гриби сянгу, в нашій країні більш відомі як шиїтаке).
Також велике різноманіття тропічних фруктів - лічі, персики, велика кількість видів слив, лонгани, різні види цитрусових, гуава, папайя, ананас, дині, яблука, азіатські груші, манго, банани, кокоси, маракуйя та багато інших. Також фруктами вважаються помідорки черрі, а як овочі помідори подають в зеленому, недозрілому вигляді.
Рис в тайванських стравах віддають перевагу застосовувати найчастіше клейкий (вплив японської кухні). Готують багато видів тофу, дуже люблять страви з маринованих яєць, солоні качині яйця та традиційні китайські «тисячолітні» чорні яйця. Під впливом японської кухні на Тайвані прижилися різні види темпури (шматочки продуктів в тісті).
Тайванська кухня (за винятком вегетаріанської) містить велику кількість страв з м'яса, такого, як свинина, яловичина, курка, качка, а також жаби. Це найпоширеніші види м'яса. Дуже люблять різні види ковбас, в власній кухні досить багато рецептів ковбас та страв з ними. Часто ковбаски додають в страви, тушені в горщиках. Тайванські ковбаски трохи солодші за європейські. Люблять тайванці і китайський самовар (хого), і китайські пельмені в найрізноманітніших варіаціях.
Морепродукти на Тайвані завжди свіжі, і в них немає недостатку. І перш за все це молюски, страви з якими є в кожному кафе і ресторані. Традиційна закуска - омлет з устрицями. Дуже люблять креветки, краби, каракатиці, вугорь, медузи, морський огірок, кальмари, різні види риби та морські водорості.
Тайванці - великі любителі різноманітних закусок, в тому числі і вуличної їжі, від китайських чайних «мармурових» яєць до сушених кальмарів і чіпсів з риби, свинини та тофу з різними сухими приправами. Останнім часом традиційним закускам довелося поступитися і поступити місце імпортним картопляним чіпсам і шоколаду.
Найбільш поширені страви, приготовлені в воку, а також супи та тушені страви. У типовому банкетному меню на 10 осіб такими стравами буде половина зі списку. Прикладом банкетного меню може служити такий набір страв - тушена свинина в горщику, рисова каша, омлет з устрицями, суп з бамбуковими паростками, суп зі свинини або яловичини, кисло-гострий суп, суп з молюсків, смажена рисова локшина з морепродуктами, парові пиріжки баоцзи або парові пельмені сяо лун бао з бульйоном всередині, м'ясний соус зі свинячого фаршу з приправами, рисом та яйцем.
Якщо суп під час трапези є майже завжди, то чай під час їжі п'ють рідко. До речі, про чайні пристрасті. Тайванці - великі шанувальники улуна («бірюзовий» чай, за китайською класифікацією знаходиться між зеленим і чорним чаєм). Зелений і чорні чаї знаходяться на другому місці і часто використовуються для приготування прохолодних напоїв на основі чаю та фруктів. Також на Тайвані дуже люблять підсолоджене соєве молоко, молочний коктейль з папайєю. Тайвань славиться по всьому світу своїм якісним пивом.
Тайвань вважається батьківщиною бабл ті (bubble tea) - харизматичного напою, що набирає стрімкої популярності по всьому світу. Його особливість в тому, що він містить кульки тапіокового крохмалю, так звані «перлини» тапіоки. Вони безсмакові і з жувальною текстурою, прикрашають собою напій, надають йому ситості та вносять розважальний елемент в процес пригощання таким напоєм - їх потрібно всмоктувати разом з напоєм через широку трубочку. Спочатку бабл ті складався з чаю, перлин тапіоки, згущеного молока та меду (або сиропу), але в останній час через зростаючу популярність цього напою (багато кафе спеціалізуються лише на ньому) з'являється безліч його варіацій.про різновиди, з молоком, кавою, свіжовичавленими соками, фруктовими добавками. Тапіокові кульки можуть бути підфарбовані харчовими барвниками, щоб своїм зовнішнім виглядом нагадувати своєрідну кольорову ікру і контрастувати за кольором з рідкою основою напою, тим самим роблячи його ще більш привабливим і апетитним.
ТОП-10 популярних тайванських страв:
- Локшина з яловичиною по-тайванськи Тайвань Нюжоу Мянь (牛肉面)
- Тушкована свинина з рисом по-тайванськи Тайши Лу Жоу Фань (台湾卤肉饭)
- Напій з чаю з перлинами тапіоки Чжэньчжу Найча (珍珠奶茶)
- Смажені баоцзи з м'ясом і картоплею Шэнцзяньбао (生煎包)
- Тайванський сендвіч зі свининою і овочами в паровій булочці Гэ Бао (割包)
- Варені з приправами перепелині яйця (чорні «феритові» яйця) Те Дань (铁蛋)
- Печиво з ананасовим начинням Фэнлису (凤梨酥)
- Солона смажена курка Янь Су Цзи (盐酥鸡)
- «Смердючий» тофу Чоу Доуфу (臭豆腐)
- Курка «Три чашки» Сань Бэй Цзи (三杯鸡)
Додати коментар
Виникли питання? Хочете обговорити?
Залиште свій відгук прямо зараз! Ви можете без реєстрації !!!