Американський телеканал CNN регулярно проводить суспільні дослідження, зокрема і на кулінарну тематику. Завдяки ним складаються TOP-рейтинги найпопулярніших страв - від найкращих у світі до найкращих у найяскравіших національних кухнях. В рамках цієї статті ми познайомимо вас з підбіркою найкращих, на думку кореспондента CNN Вайолет Кім у 2018 році, страв корейської кухні.
Кухня Країни Ранкової Свіжості має величезну кількість шанувальників по всьому світу, зокрема і в нашій країні. Вона відрізняється неповторним колоритом, не порівнянним з іншими азіатськими кухнями. Її стравам притаманні особливі смаки - переважно гострі, кисло-пряні та гостро-солодкі. Ці смакові комбінації досягаються завдяки національним приправам - від гострої соєво-перцевої пасти Кочудян (приправи №1 в корейській кухні) до корейських оцетів, соусів, сиропів, спецій та прянощів.
Кулінарна візитна картка корейської кухні - це гостра ферментована пряно-кисла капуста кімчі. А також ряд страв, які в усьому світі відразу асоціюються з Кореєю. Без них корейці не уявляють свою національну кухню.
Хеджангук (кор. 해장국)
Так в Кореї називають супи, які лікують від похмілля. В кожному регіоні Кореї їх готують по-різному. Зазвичай, вони готуються на яловичому бульйоні і містять різноманітні овочі (наприклад, редьку дайкон, соєві проростки, пекінську капусту, зелений цибулю, червоний перець, часник), соєві боби, гриби. Додають в такі супи і м'ясо, і молюски, і локшину (або рис), і яйце, і капусту кімчі. Є і холодні версії хеджангука. Варіацій цих супів дуже багато, і вони дуже улюблені в народі.
Кімчі (кор. 김치)
Кімчі - це особливим чином приготовані ферментовані овочі. Зазвичай, вони мають гостро-кислий і пряний смак. Ступінь пекучості - від помірної до дуже високої. Для кожної корейської трапези на стіл ставлять від шести до дванадцяти плошок з різними національними закусками, і кімчі - це закуска №1. Важко уявити собі корейський стіл без кімчі.
Кімчі - це і ферментована капуста, і редька дайкон, і огірки, і багато інших овочів. Капуста кімчі - найпоширеніший варіант кімчі. Корейці з гордістю заявляють, що існує більше 100 способів приготування кімчі.
Сундубу Чіге (кор. 순두부찌개)
Це гострий густий суп-рагу з м'яким («шовковим») тофу, молюсками, яйцем і капустою кімчі. Дуже несподіване для європейця поєднання смаків і текстур, в результаті якого трапезничаючий відчуває чудові смакові відчуття. М'який тофу вбирає в себе всі смаки бульйону. Сундубу Чіге, зазвичай, готується і подається в глиняному горщику, який зберігає тепло страви. Сире яйце розбивається прямо в свіжеприготовлений суп-рагу і під дією його тепла доспіває до готовності вже на столі. Цю страву подають обов'язково з рисом.
Самгёпсаль (кор. 삼겹살)
Це шматочки свиної грудинки, обсмаженої на грилі. Назва буквально перекладається як «три шари м'яса» - адже саме так виглядає грудинка на перерізі. Більшість корейців вважають самгёпсаль своєю найулюбленішою стравою зі свинини. По суті, це різновид корейського барбекю. У ресторанах грудинку подають їдокам у сирому вигляді. М'ясо заздалегідь не маринується і не сдабривається спеціями. Учасники трапези самі готують собі м'ясо, обсмажуючи його на спеціальній корейській сковороді для барбекю. Цей веселий і гучний процес дуже захоплює і доставляє задоволення не менше, ніж китайцям - їх «самовар» Хого. Сковорода має куполоподібний центр, трохи піднятий вгору. Під час смаження м'яса витоплюваний жир стікає по випуклим стінкам вниз, де вздовж країв сковороди є прорізи. Жир стікає в них і потрапляє в піддон, яким оснащена сковорода. Такий національний девайс ставиться прямо в центр столу на портативну плитку.
Обсмажені шматочки свиної грудинки подаються в листях салату або листях перілли, з зеленою цибулею, часником, капустою кімчі. Також до Самгёпсалю подають пасту Самдян - для овочів, і приправу Кірымдян – для м'яса (кунжутне масло, приправлене сіллю і чорним молотим перцем).
Чачжанмён (кор. 짜장면)
Це страва має китайські корені. Вона представляє собою пшеничну локшину в солодкому соусі Чачжан з ферментованих чорних соєвих бобів. До речі, соус має солодкі смакові нотки завдяки соєвим бобам, які набувають солодкості природнім шляхом в процесі ферментації. В соусі Чачжан смажаться овочі та м'ясо (як правило, свинина), а потім щедру порцію отриманого соусу викладають у піалу до попередньо відвареної локшини. Чачжанмён - одна з найвідоміших корейських страв з локшини. До речі, вона зовсім не гостра.
Кімчі Чіге (кор. 김치찌개)
Капуста кімчі - це не тільки самостійна закуска, але і універсальний інгредієнт великої кількості корейських страв. Кімчі Чіге - це густий ароматний суп-рагу з м'ясом та капустою кімчі. Тушковане м'ясо, приготоване з великим набором корейських приправ (соєвою пастою, пластівцями чілі, кунжутною олією, соєвим соусом, перцем, часником, рисовим вином), виходить дуже ніжним, а бульйон, в якому воно готувалося, - вогненно-пекучим. Часто в суп додають ще й тофу або бататову локшину для більшої ситості. Така страва вважається зимовою - її подають в холодну пору року, вона чудово насичує і гріє (іноді навіть до сліз).
Ттокпоккі (кор. 떡볶이)
Це мегапопулярні серед корейської молоді галушки у вигляді маленьких брусків, зліплених з тіста на основі рисової муки. Вони мають приємну жувальну текстуру, дешеві, дуже ситні і чудово вбирають соус, в якому готуються. А соус, як правило, солодкий і при цьому дуже високого ступеня пекучості (непідготовлений європеєць не зможе з'їсти і ложки цієї страви). Яскраво-помаранчеві рисові палички ттокпоккі дуже популярні серед корейських студентів, а також у більшості корейців як вулична їжа. Часто вони доповнюються рибними котлетами оден (омук) або вареним яйцем, і зеленим луком.
Самгетхан (кор. 삼계탕)
Один з найулюбленіших корейцями супів - це суп Самгетхан. Його варять з курчати, начиненого коренем женьшеня, китайськими фініками унабі, рисом чапсарі та часником. Вважається, що такий суп має багато корисних для здоров'я людини властивостей, тому його часто включають в меню хворих і одужуючих як відновлення сил, до того ж він збуджує апетит.
Це традиційна корейська літня страва. Для приготування Самгетхана використовуються маленькі молоді курчата. Одне курча береться на одну порцію страви. Гарячий суп Самгетхан, вважають корейці, допомагає легше перенести спеку в літній спеку.
Пібімпаб (кор. 비빔밥)
Це простий, але дуже ефектно виглядаючий варіант корейського обіду, що складається з вареного рису, яловичини (рідше - курки, тофу, морепродуктів), яйця та суміші овочів. Пібімпаб заправляється гострою соєво-перцевою пастою Кочудян як приправа. Один вид цієї страви в усьому світі відразу асоціюється з корейською кухнею. Страва традиційно подається в кам'яному горщику і подається зазвичай гарячою. Інгредієнти викладаються в горщик по колу, заповнюючи сегменти за принципом контрастності кольорів. Страва повинна виглядати пестро і яскраво - з білим рисом сусідствують помаранчева морква, зелені овочі, коричневе м'ясо, жовті соєві ростки. В центр цієї композиції акуратно виливають жовток яйця, так, щоб він залишився непошкодженим. Або ж просто доповнюють страву глазур'єю.
Пібімпаб в Кореї має багато різновидностей, які відрізняються одна від одної в основному складом овочевої суміші, який залежить від сезону та місцевих овочів.
Гімпаб (кор. 김밥)
Кімпаб - це корейські роли з вареного рису з начинками, завернуті в лист водоростей гім (японська назва цієї водорості - норі) і нарізані на невеликі шматочки, щоб шматочки було зручно їсти паличками. В якості начинки використовуються всілякі овочі (в тому числі і квашені, і мариновані, і смажені), а також риба, морепродукти, омлет, шинка, м'ясо, смажений фарш, сурімі, сир, майонез та багато інших інгредієнтів. Їдять гімпаб, макаючи шматочки ролів в соєвий соус. В якості закуски до цієї страви зазвичай пропонується маринована редька дайкон або ж всюдисуща капуста кімчі.
Додати коментар
Виникли питання? Хочете обговорити?
Залиште свій відгук прямо зараз! Ви можете без реєстрації !!!