Азіатські шашлики – це невеликі (розміром з фінік або менше) шматочки м'яса, морепродуктів, овочів, фруктів, насаджені на шпажки (найчастіше на бамбукові палички) і засмажені на вогні або грилі. І хоча зовні вони відрізняються від шашликів, до яких ми звикли на нашій батьківщині, принципи приготування дуже схожі. М'ясо витримують у маринаді і засмажують на шпажках, а потім пригощаються шашликами, макаючи їх у соуси.
Шашлики кухонь Південно-Східної Азії відрізняються не тільки зовнішнім виглядом, але й смаком, який надають м'ясу маринади та приправи. Для азіатських шашликів характерні і солодкі, і гострі, і кисло-солодкі, і гостро-солодкі, і гостро-кислі смаки, і з домінуючими нотами якогось фрукта (кокоса, манго тощо) – смакова гамма може бути дуже багатою. Деякі шашлики готують з зовсім маленьких шматочків м'яса (розміром з фалангу пальця), і такі шашлики навіть не маринують – вони дуже швидко засмажуються через свої малі розміри, а основний смак їм надають приправи та спеції, якими посипають вже готове смажене м'ясо.
Азіатські шашлики готують з найрізноманітніших продуктів. Що стосується м'яса, то це може бути курятина, баранина, яловичина, свинина, кролятина, козлятина, уся можлива птиця – до екзотики на кшталт зміїного, ослиного, черепашого м'яса і навіть равликів та комах. Також готують шашлики з будь-яких видів морепродуктів.
Щоб скуштувати найпопулярніші азіатські шашлики, зовсім не обов'язково їхати в країни Південно-Східної Азії - багато шашликів можна приготувати вдома самостійно при наявності необхідних продуктів.
ШАШЛИКИ ЧУАНЬ
Одні з найпопулярніших шашликів в Китаї – це шашлики Чуань. Це один з найбільш затребуваних вуличних фастфудів Небесної. Чуань (кит. 串) означає «нанизувати». Найсмачніші шашлики Чуань можна скуштувати в Сінцзяні (Сінцзян-Уйгурському автономному районі). Це маленькі плоскі шматочки баранини, насаджені на бамбукову шпажку, засмажені на грилі або над вугіллям і посипані сумішшю меленої зіри, пудри чилі, сичуанського перцю та кунжуту. Смак і аромат – непередавані.
Шашлики Чуань в Китаї готують з будь-якого виду м'яса. На одну бамбукову шпажку насаджують 5-6 маленьких шматочків м'яса. До речі, вуличні продавці тут багато років розважають іноземних туристів тим, що пропонують їм шашлики зі скорпіонів, тутових шовкопрядів та різних комах. Така екзотика приготовлена спеціально для приїжджих. Місцеві рідко зарятся на такі «витонченості». Більшості з них більше до душі м'ясо, хрящики та субпродукти.
МІНІ-ШАШЛИКИ НА ЗУБОЧИСТКАХ
Такий мініатюрний шашлик представляє собою один шматочок м'яса розміром з фалангу мізинця, насаджений на зубочистку. У багатьох регіональних кухнях Китаю можна зустріти шашлики на зубочистках, і у кожної кухні – свої рецепти. Крім того, подібну закуску дуже часто можна зустріти на банкетних застолях. Найчастіше такі шашлики готують з яловичини, баранини та свинини. Дуже смачні міні-шашлики з баранини та яловичини готують азіатські мусульмани, у них свої чудові рецепти. Ми можемо запропонувати вам приготувати міні-шашлики на зубочистках з яловичини з соусом з чорного перцю за цим рецептом . Вони мають легку приємну гостроту і солодкувато-солоний смак в найкращих традиціях китайської кухні.
КУСІЯКІ
Японські Кусіякі (яп. 串焼, перекладається як «смажити на вертелі») – це невеликі шашлики зі свинини, яловичини, овочів, риби, креветок та інших морепродуктів. Їх традиційно готують над вугіллям, а також на спеціальних грилях. Вони дуже схожі зовні на китайські шашлики – такі ж маленькі шматочки продуктів і також по 5-6 шматочків на одній бамбуковій шпажці. Але для їх приготування використовують зовсім інші маринади – з традиційних японських продуктів. Найчастіше в якості маринаду беруть суміш міріна, саке, японського соєвого соусу та цукру. Іноді шматочки не маринують, а відразу насаджують на шпажки і поливають соусом-маринадом вже в процесі смаження і з цим же соусом шашлики і подають.
ЯКІТОРІ
Якіторі (від яп. 焼き鳥, перекладається як «смажена птиця») – це різновид Кусіякі, тільки приготовлена виключно з курячого м'яса та овочів. Якіторі готують з шматочків курячих бедер (обов'язково зі шкіркою!), і з курячих сердечок, шлунків та печінок, і з шматочків курячої грудки, і з шматочків курячого м'яса з хрящиками, і навіть цілком зкурячої шкірки. Курячі шматочки іноді чергуються на шампурах з шматочками зеленої цибулі або інших овочів. Якіторі - одна з улюблених японцями закусок під вечірнє пиво, яке випивають у барах після роботи значна більшість японських офісних працівників. Шашлики Якіторі подають найчастіше з якіторі-соусом (його ще називають «таре»), густим, солодкувато-солоним.
До речі, в деяких районах Японії терміном «якіторі» називають, як ні дивно, шашлики з будь-яких продуктів.
ЦУКУНЕ
Цукуне (від яп. つくね, перекладається як «фрикаделька») - це різновид Якіторі, яка представляє собою фрикадельку з курячого фаршу (найчастіше подовженої форми), насаджену на бамбуковий шампур і засмажену на вугіллі або на грилі. Цукуне трохи схожі на люля-кебаб - також представляють собою фарш на шампурі. Курячий фарш заправляють цибулею, імбиром та іншими приправами (в кожному рецепті - свої рекомендації). На фінальному етапі смаження фрикадельки Цукуне змащують солодкувато-солоним соусом на основі саке, міріна, соєвого соусу та цукру і готують ще кілька хвилин. Соус карамелізується і надає фрикаделькам апетитну глянцеву поверхню.
ККОЧІ
Ккочі (від кор. 꼬치) - цим загальним терміном в корейській мові називаються страви та продукти, смажені на шампурах/шампурах або на вертелі. Корейські шашлики на шампурах зовні дуже схожі на японські. Маленькі шматочки м'яса і овочів, нанизані на бамбукові шампури, - це один з найбільш улюблених вуличних фастфудів в Кореї. Якщо в Японії готові шашлики змащують соусом з солонувато-солодким смаком, то в Кореї соус для шашликів досить гострий завдяки перцевій пасті Кочудян у його складі. Крім того, в соус додають мед, який надає пікантну солодкість, а також соєвий соус, ароматну кунжутну олію та часник.
САТЕ (САТАЙ)
Як мінімум три азіатські країни вважають міні-шашлики Сате (сате, сатай) своєю національною стравою - це Таїланд, Малайзія та Індонезія. Ці шашлики можуть готуватися з будь-якого м'яса - від козлятини до м'яса черепахи, і продаються вони буквально на кожному кутку. Найчастіше можна зустріти Сате з курятиною, яловичиною, бараниною та свининою. Рецептів маринадів для шашликів Сате просто не перелічити. Ці шашлики відрізняються яскравим, божественним ароматом завдяки великій кількості спецій, що використовуються в маринадах. Їх рум'яна підсмажена скоринка і апетитний запах так і манять спробувати. Шашлики Сате користуються великою популярністю як у місцевих жителів, так і у туристів.
Невід'ємною основою різноманітних маринадів для Сате є паста каррі (будь-яка, залежить від обраного рецепту), кокосове молоко, а також куркума, яка фарбує м'ясо в яскравий жовтий колір. Також в маринад додають різноманітні спеції (від перцю чилі до коріандру), цибулю-шалот, часник та інші приправи. Найголовніше в шашликах Сате - це однойменний соус. Соус Сате (або соус Сатай) - це густий арахісовий соус з легкою гостротою, легкою солодкістю та приємним ароматом цитрусових та спецій. Гарячі шашлики обмакають в соус і подаються, закусуючи свіжим огірком. Один з варіантів приготування тайських шашликів Сате зі свинини можна подивитися тут .
Особливо варто відзначити один з індонезійських варіантів шашликів Сате з яловичини - Сате Клопо. Їх батьківщина - острів Східна Ява, населення якого - переважно мусульмани. Ці шашлики - місцева кулінарна гордість, і, звичайно, одне з улюблених ласощів туристів. М'ясо для Сате Клопо маринують в суміші свіжої кокосової стружки, підсмажених спецій, соку лайма та місцевої пасти зі спецій, цибулі, часнику, імбиру та горіхів. Потім шматочки м'яса нанизують на бамбукові шампури та обсмажують. З залишків маринаду видаляють пропитану ним кокосову стружку і також підсмажують, щоб потім посипати нею готові гарячі шашлики. В якості соусу для обмакання готових шашликів використовується суміш арахісового соусу Сате, гострої чилі-пасти та солодкого соєвого соусу.
Додати коментар
Виникли питання? Хочете обговорити?
Залиште свій відгук прямо зараз! Ви можете без реєстрації !!!