У період новорічних свят столи в Піднебесній ламаються від достатку. Китайці вірять в те, що багато накритий стіл з найрізноманітнішими стравами принесе в дім достаток, благополуччя та багатство. У кожному регіоні Піднебесної, в кожному місті та в кожній сім'ї - свої вподобання щодо меню та свої улюблені новорічні страви, їх різноманітність вражає уяву. Але при цьому всі китайці при виборі новорічних страв до святкового столу завжди керуються традиціями та звичаями, а також символічними значеннями продуктів, їх кольорів та форм.
СТРАВИ З РИБИ
На будь-якому, навіть скромному, новорічному столі обов'язково буде риба - вважається, що це принесе удачу та багатство в Новому році. Китайською слово «риба» вимовляється як «ю» (кит. 鱼, піньїнь Yú), це співзвучно слову «достаток», яке також вимовляється як «ю» (кит. 裕, піньїнь Yù), тільки з іншою інтонацією. У провінції Гуандун, наприклад, на новорічному столі часто можна побачити традиційну кантонську рибу в кисло-солодкому соусі або «шиплячу» парову рибу, а в Сичуані - варену рибу в гострому бульйоні з приправами або смаженого карася. Рибу готують на пару, смажать до хрусту, тушкують з приправами, варять з неї супи, смажать в різних соусах, коптять на чайних листях, запікають, готують з неї котлети та фрикадельки, фарширують, роблять з неї шашлики, начиняють нею пельмені та димсами.
ПЕЛЬМЕНІ
Всі новорічні столи в Піднебесній об'єднує присутність на них пельменів - ця страва символізує золоті слитки і притягує в дім удачу, достаток, благополуччя. Особливо трепетно до цього ставляться на півночі Китаю. У багатьох китайських сім'ях є традиція - ліпити перед Новим роком пельмені всією сім'єю. Бажана форма і начинки - за смаком домочадців, але найпоширеніші пельмені на Свято Весни - це дзяоцзи, варені в воді або на пару. Іноді їх після цього ще і смажать до хрусткої золотистої скоринки. Начиняють дзяоцзи свининою з цибулею, або фаршем зі свинини та креветок, або іншим м'ясом з овочами. Готують і вегетаріанські версії пельменів. Найпоширеніший спосіб формування пельменів дзяоцзи - це складання круглої обгортки з начинкою навпіл, защипування країв з формуванням кількох складок, виходить пельмень у формі півмісяця. Іноді в один з пельменів кладуть монетку - той, кому вона потрапиться, буде найщасливішим у Новому році.
Якщо у господарів є час і бажання, вони готують до святкового столу пельмені у формі мішечків, які символізують мішечки з золотими монетками. Їх роблять з особливого, так званого «кришталевого» тіста, воно так називається тому, що виглядає блискучим, білим і напівпрозорим завдяки входящому в його склад пшеничному крохмалу. Через напівпрозоре тісто просвічує начинка. Такі пельмені виглядають дуже ефектно.
Ще один вид пельменів, які дуже прикрашають собою святковий стіл, - це відкриті пельмені шаомай. Їх формують у формі напіврозкритого бутону, залишаючи начинку відкритою. Вони символізують розпускаючіся квіти, початок весни. Часто шаомай також готують з напівпрозорого тіста, через яке видно начинку, яка може бути будь-якою - від баранини і китайських ковбасок до асорті з морепродуктів та овочів.
ВЕСНЯНІ НАЛИСНИКИ (СПРІНГ-РОЛИ)
Це традиційна китайська святкова закуска, яку готують спеціально до Свята Весни - Новогоу році. Весняні панкейки обов'язково мають бути на столі як символ вступу в новий життєвий цикл. Вони схожі на золоті брусочки або злитки. Як панкейки використовують найтонші пшеничні лепешки або так званий рисовий папір (тонкий прозорий лист з рисової муки). В них загортають найрізноманітнішу начинку. Найпоширеніша - це начинка зі свинячого фаршу, пекінської капусти, чорних грибів муер, моркви та цибулі джусай. Начинка обсмажується з соусом (частіше всього солоним або солодко-солоним) і загортається в панкейк. Панкейки з пшеничного борошна зазвичай смажать в фритюрі до золотистої скоринки, і вони дуже смачні гарячими, а з прозорого рисового паперу спрінг-роли частіше за все залишають «сирими», щоб через них просвічувала начинка. Найефектніше виглядають прозорі білі панкейки з рисового паперу з контрастною начинкою з рожевих креветок та зелених овочів. Більше за інших китайці віддають перевагу гарячим золотистим спрінг-ролам, смаженим у фритюрі. До них на столі можна побачити різноманітні соуси.
СТРАВИ З М'ЯСА І ПТИЦІ
Вважається, що на новорічному столі повинні одночасно бути присутні страви з курки, качки, яловичини, свинини та риби. Якщо сім'я має хороший достаток - то вона намагається дотримуватися цієї традиції. Якщо дозволяє бюджет, то качку (символ вірності) готують цілком. Сім'ї, які живуть скромно, ставлять на стіл всього одну-дві м'ясні страви.
Найбільш «новорічна» страва з м'яса - це фрикадельки. Круглі м'ясні кульки обов'язково будуть на китайському новорічному столі. Кругла форма - це символ єдності, відновлення сім'ї, а Новий рік - це насамперед сімейне свято, час, коли всі члени сім'ї, наскільки далеко від один одного вони не жили, приїжджають і збираються разом в батьківському домі. Традиція відновлення на Новий рік майже ніколи не порушується. Завдяки такому важливому символічному значенню фрикадельки - обов'язковий пункт меню будь-якого новорічного застілля. Готують фрикадельки або за найулюбленішим у сім'ї рецептом, або вибирають ефектні святкові страви на їх основі. Можливо, найвідоміша новорічна страва з фрикаделек - «Голова лева», яка символізує силу та удачу. М'ясні кульки в обрамленні листових овочів асоціюються в китайській кухні з головою лева-стража з пишною гривою.
Ефектним прикрасою святкового столу (до речі, і не тільки новорічного) в Небесній вважаються всілякі м'ясні рулети. Ці естетично виглядаючі закуски можуть бути з будь-якою начинкою - від рису до бананів. Видів святкових рулетів не перелічити. Ця ласощі також символічна - форма рулетів, як і спрінг-ролів, символізує золоті злитки, а круглі шматочки рулетів - золоті монетки. Дуже часто, щоб посилити ефект символізму, в начинках зустрічаються рис (приваблює достаток), і каштани (прибуток). Куряче м'ясо втілює удачу, а хрустка золотиста скоринка - багатство та достаток.
КИТАЙСЬКІ КОВБАСКИ
В Небесній прихильно ставляться до сиров'ялених ковбасок. Часто напередодні свята Нового року гурмани цих м'ясних делікатесів готують ковбасу, яку в'ялять прямо на вулиці. Окрім ковбас домашнього приготування, китайці охоче купують улюблені види ковбас промислового виробництва. Ковбасні шматочки - одна з найбільш улюблених м'ясних закусок на свята.p>
СТРАВИ З РИСУ ТА ЛОКШИНИ
Рис символізує достаток і багатство, а локшина – довге та щасливе життя. Тому страви з рису та локшини обов'язково прикрасять святковий стіл. Дуже популярні рисові кульки з різноманітними начинками (кругла форма, як ми вже згадували, символізує єднання), а з локшини найчастіше вибирають Шоумянь – локшину "довголіття". Довжина однієї такої локшини – півтора метра. Її потрібно засмоктати, не розриваючи. Таку локшину подають на стіл при відзначенні дуже важливих свят – Нового року, дня народження або весілля.
ПРИКРАСА СТОЛУ
Столи повинні бути ситними, яскравими та різноманітними. Основні прикраси столу, крім саміх святкових страв і витончено оформлених закусок, – це мандарини як символ благополуччя (рівно вісім, це число символізує нескінченність), фігурки з символами року, гілочка, прикрашена яскравими листівками червоного і золотого кольорів з ієрогліфами (добрими побажаннями), червоні свічки, благовоння. Стіл вистилають червоною скатертиною, прикрашають квітами та монетками.
І на завершення поділимося з вами ще рецептами святкових страв до новорічного столу:
Додати коментар
Виникли питання? Хочете обговорити?
Залиште свій відгук прямо зараз! Ви можете без реєстрації !!!